2014 Ford F250 relays click when trying to start


#1

cab when you turn on has power in iit but wont send signal to starter checked fuses good wiggled collum and ignition nothing but when you turn to start you can here several relays click


#2

A battery can be low enough to turn on interior lights and still not have enough power to start vehicle . That may be why you ( HEAR ) relays.


#3

Battery connections are the first place to begin when you have a “No Crank” situation. Even

if you have a new battery, if the connections are loose, dirty or corroded, you will not be

allowing the full flow of current to pass thru the connections. The connection may be

enough to turn on the lights, but not enough for the huge flow that is needed to operate the

starter. This is where many people say that they know the battery is good….”because the

lights come on”. This is no more a battery test than licking a 9volt battery. It only tells you that there is electricity…not how many volts or the amperage that flows from the battery.

Jump starting may have wiggled the terminal just enough to allow the current to pass and start the engine, but tomorrow you have the same problem.

First remove the cables from the battery and use a wire brush to remove any corrosion and dirt from the battery posts and the cable terminals. There is a tool with a round wire brush for this purpose, found at any auto parts store for less than $10 http://shop.advanceautoparts.com/p/kd-tools-terminal-battery-brush-kdt201/25980576-P?searchTerm=terminal+brush.

Before connecting the cables, apply a coating of di-electric grease to the battery posts this will keep oxygen away from the connection so that it will not corrode as fast.

It is just as important that the other end of the cables also have a clean connection. Remove the negative cable from the battery again so that you do not short anything out. Follow both cables to their far ends, remove this connection and wire brush the connection and the cable terminal clean and retighten these connections.

If there was work done recently, there may have been an “engine to body” ground that was not installed following the work. These grounds normally run from the rear of the engine to the firewall and are uninsulated and most are a braided wire. If any of these are found unattached…reattach them.

Remember….this is not a “Sherman Tank” don’t over tighten the connections.

Tight…tight………………too tight…broke!!!

Yosemite