Join the Car Talk Community!

Discussion Rules

Welcome to the Car Talk Community!

Want to ask a question or join the discussion? Great! Join now.

Sign In Register

car running cold...no heat

This summer, I purchased a '99 Taurus. It was running great with a few minor problems here and there. However, as the weather has gotten colder, it has developed an issue with getting up to the proper running temperature (it is running very close to cold...closer when it's colder outside). Last night it was down in the 30s outside, and I drove for two hours at 55-65 mph, and the temperature gauge was still reading cold. I have had the thermostat replaced, and the heater core has been flushed multiple times. The mechanic that has looked at it is not sure what is wrong with it. I'm at a complete loss as to where to go from here. What should I do?

Comments

  • edited November 2010
    My first thought is just that there is something wrong with the thermostat since that is exactly what these symptoms point to. Strange things happen during working on cars. Was the cooling system flushed when the thermostat was replaced/heater core flushed? For a manual flushing the thermostat is removed. Perhaps someone literally just forgot to put it back in. Another possibility is that the new thermostat was bad off the shelf. It happens.

    If the car's temp gauge was going to normal I'd say to keep looking at a heater core problem. But since the temp gauge is staying low this really just points to a stuck open thermostat.
  • edited November 2010
    Yes. Sounds like a bad Thermostat
  • edited November 2010
    Thermostat is in and has been checked and is supposedly working fine. On a side note, the old one was operational as well. The cooling system wasn't flushed though.
  • edited November 2010
    Its possible that the car is actually getting up to temperature then. Has your shop checked the actual coolant temperature after the car has been running a while? And did they check the coolant temperature sensor? Someone needs to do those things to find out if the coolant is getting hot or not. Someone should also find out whether or not the heater hoses are getting hot - both sides - to see if the heater core is actually flowing.

    Thermostats can be had in different temperature ranges. A typical OEM thermostat would be a 180-200 degree or so. But one can get lower temp thermostats. Was the new thermostat OEM?

    Maybe you have 2 completely different problems - a bad coolant temp sensor and a stuck blend door in your HVAC ducts. This is really a stretch - especially b/c what you describe sounds just like a stuck open thermostat - but if the thermostat has been checked and double checked then there are other things to look at.



  • edited November 2010
    Not sure if they did this or not, but I am sure that the thermostat was OEM as I purchased that. So would the coolant temperature sensor cause the gauge in the car to show that it's running cold? Thanks so much for the ideas!
  • edited November 2010
    Feel the upper and lower radiator hoses. Are either getting hot? Keep focusing on the thermostat. Is car losing any coolant? This could be a head gasket problem.
  • edited November 2010
    Have your mechanic remove the connector from the temp sender & with the key on ground it to the block. Does the temp gauge read full hot?

    This simple little test will tell you if the temp gauge is working correctly.
  • edited November 2010
    BTW, if the engine really is running cold you should be getting a check engine light & a PO125 trouble code. "Insuficient coolant temp to enter closed loop operation."
This discussion has been closed.